Ιατρικό οξυγόνο για οξυγονοθεραπεία στο σπίτι | Αθήνα

Τι είναι η CPAP ;

admin

29/08/2019

Blog

Η συσκευή CPAP (ακρωνύμιο του Continuous Positive Airway Pressure, συσκευή παροχής συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς, στα Ελληνικά) είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την αντιμετώπιση της άπνοιας στον ύπνο (υπνική άπνοια). Ο τρόπος λειτουργίας της είναι η παροχή αέρα με πίεση, μέσω μιας μάσκας, στους αεραγωγούς όταν ο χρήστης κάνει άπνοια (μειώνεται ή διακόπτεται η αναπνοή).

Υπάρχουν δυο κατηγορίες συσκευών CPAP, σταθερής πίεσης (ή απλή) και η αυτόματη. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε συνεχή ροή αέρα σε μια προκαθορισμένη πίεση καθ’ όλη την διάρκεια στου ύπνου (πχ 8 cmH2O).  Στην αυτόματη υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης δυο πιέσεων (πχ 5-10 cmH2O). Δηλαδή η πίεση εκκίνησης και η ανώτερη πίεση που μπορεί να παρέχει η συσκευή προκειμένω να μην επιτρέψει την άπνοια. Θεραπευτικά θεωρούνται το ίδιο αποτελεσματικές αλλά στην περίπτωση της αυτόματης, η χρήση είναι πιο άνετη επειδή η πίεση είναι πιο χαμηλή και αυξάνεται μόνο σε περιστατικά άπνοιας. Όλες οι συσκευές, απλές και αυτόματες, έχουν μια ρύθμιση που περιορίζει την πίεση για ένα προκαθορισμένο διάστημα, ώστε να μπορέσει ο χρήστης να αποκοιμηθεί πριν εφαρμοστούν υψηλές πιέσεις.

Οι περισσότερες συσκευές της αγοράς υποστηρίζουν καταγραφή των δεδομένων του ύπνου. Έτσι μπορεί να παρακολουθήσει ο χρήστης την θεραπεία του και σε συνεργασία με τον πάροχο της συσκευής και τον γιατρό του, να διαφοροποιήσει τις πιέσεις. Αυτό γίνεται μόνο σε περίπτωση που παρά την χρήση της CPAP, ο χρήστης συνεχίζει να κάνει υπνοαπνοϊκά επεισόδια.

Related Posts

ΧΑΠ (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)

admin

29/08/2019

Blog

ΧΑΠ (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) Ο όρος Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) χρησιμοποιείται για τα άτομα που έχουν χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα ή και τα δύο. Είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Όταν κάποιος έχει ΧΑΠ εμποδίζεται η εκπνευστική ροή αέρα από τους πνεύμονες. Η συνηθέστερη αιτία που προκαλεί ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα και δύσπνοια. Η πιο σημαντική θεραπεία είναι […]

Read More

Τι είναι ο συμπυκνωτής οξυγόνου;

admin

29/08/2019

Blog

Με απλά λόγια, χωρίς επιστημονικούς όρους, ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι μια συσκευή που παράγει αέριο με περιεκτικότητα οξυγόνου γύρω στο 93-95%. Ο ατμοσφαιρικός αέρας που αναπνέουμε έχει περιεκτικότητα οξυγόνου περίπου 21%. Ο αέρας αυτός εισάγεται στον συμπυκνωτή αφου περνάει απο φίλτρα (σκόνης και αντιμικροβιακό) και στην συνέχεια μέσα απο στήλες γεμάτες με ζεόλιθο. Ο συμπυκνωτής […]

Read More